Boligområder

Bogen (Ránda)

 

På nordsiden av Ofotfjorden, innerst i Bogenbukta ligger Bogen, tettstedet som er administrasjonssenter i Evenes kommune.

I Bogen sentrum finner du det meste du trenger i hverdagen; Evenes største dagligvare/landhandel med post i butikk, her er bank, tannlege og frisør. Nesten vegg i vegg med butikken, ligger rådhuset hvor hyggelig førstelinjepersonell står klar til å hjelpe med det du måtte ha av spørsmål; være seg søknad om Evenespakken for nye tilflyttere, hvor i Bogen slagskipet Tirpitz hadde base under krigen, eller hvor vi har ledige tomter. Ingen spørsmål er for små, svært få for store…

Sørvest for sentrum og småbåthavna, ligger idylliske Bergviknes, som i tillegg til å være boligfelt i strandkanten, er vertskap for Bogen barnehage og ute-/lekeområdet «Bobbelurn,» elsket av både barn og voksne. I østenden av bygda, grensende til Strandelva og postkortvakre Strandvannet, ligger Samfunnshuset. En gang huset det Ofotens jernmalmgrubers dampkjøkken, men et århundre og flere oppgraderinger senere, er det et naturlig samlingspunkt for bygdas folk, med bibliotek, taekwon do -klubb, sportssal og innendørsscene, samt et topp moderne treningssenter.

Et steinkast unna, mellom hav og hovedvei, kamuflert som en landsens bensinstasjon, ligger et annet av bygdas samlingspunkt, Niingskroa, et utmerket sted for noen rolige glass en fredagskveld. Av veifarende er de kjent for «E10s beste burger,»  men egentlig er de en kulinarisk juvel – om det å nyte hjemmelaget tradisjonsmat i rause porsjoner i lokaler med panoramautsikt og trivelig selskap, er hva hjertet begjærer.

Tidlig på 1900-tallet var Bogen utskipningshavn for Ofoten Jernmalmgruber, som ble drevet i flere perioder, senest 1936–39. Fra Bergvik til Ånes bar bygda preg av det: knuse- og separasjonsverk, tau- og jernbaner, dampkjøkken og administrasjonbygg, kaier og veier… Fremdeles finner man spor av bygdas stolte industrihistorie gjennom bevarte konstruksjoner som blant annet Samfunnshuset (Dampkjøkkenet), Gamle kommunehus (Administrasjonsbygget) og kaianlegget, men mesteparten av gruve- og transportarealene har naturen tatt tilbake. I dette terrenget ligger boligfeltene Kleiva og Åsen, med plenty av ledige tomtearealer klar for nye innbyggere.  Her kan vi skilte med verdens beste drikkevann, flotte turløyper på dørstokken, og Ofotens mest spektakulære utsikt.

Som det meste i Evenes, ligger Bogen sentralt, «midt i smørøyet,» som velforeningen sier. E10 går like ved, og flyplassen og verden er et kvarters biltur unna, mens både Narvik og Harstad nås før minutter blir timer.

Service- og tjenestetilbud:
Service/tjeneste Navn/tilbud Avstand (km)
Dagligvare Bunnpris Bogen

Joker Liland

0

9

Døgnåpen kiosk/dagligvare Circle K Evenes 14
Vinmonopol Prix Senteret, Fv115, 9440 Evenskjer 27
Drivstoff YX Bogen

Circle K Evenes

0

14

Ladestasjon elbil Evenes Rådhus, Bogen (2)

Circle K Evenes (2)

Avinor (parkering) Evenes (54)

0

14

14

Post Bunnpris Bogen 0
Bank Sparebank 68°Nord, Bogen 0
Lege ETS Medisinske Senter, Revegårdsveien 10, Evenskjer 27
Tannlege Bogen Tannklinikk 0
NAV NAV Narvik/Bogen 42/0
Catering Bunnpris Bogen
Mat álá Liza, Liland
0
9
Kafé/takeaway Niingskroa, Bogen

Go´2 Grill, Evenes

Peppes On The Go/Circle K Evenes

0

14

14

Pub Niingskroa, Bogen

Go´2 Grill, Evenes

0

14

Frisør Salong Bozena, Bogen

Asenova Hår, Liland

0

9

Treningssenter Kondis treningssenter, Bogen 0


Liland (Lidaláddi)

Lunt og sørvendt, i ly bak den eneste naturlige skjærgården i Ofotfjorden, ligger den skjulte perlen Liland.

Bryggeområdets pittoreske, patinerte paléer vitner om tettstedets fortid som handels- og kommunesenter i regionen. Her dannet dampskipekspedisjon, lensmann, post og gjestgiverier grunnlaget for et livlig handelssentrum, omkranset av flere jektebruk med brygger og kaier, i sentrum av Nordlands frodigste gårder og skoger.

I dag er fordums hektiske handel historie. Hvor trampbåtskippere og fiskere en gang ropte ut sine varer og tjenester, er det nå en rolig småbåt- og gjestehavn, mens dagligvarer og enkle banktjenester er samlet under nærbutikkens tak, i bygda kjent som «verdens beste Joker.» Gamle Liland Brygge holdes i hevd av kystlaget, og er arnested for både sommerkafé, bryggefestival, og andre kulturarrangementer.

Like vest for bryggen ligger barnehagen, og et par steinkast østover, har stolte elever akkurat flyttet inn i kommunens nye signalbygg, Evenes skole. Sammen med vår flunkende nye flerbrukshall og svømmehall danner den en borg mot vær og vind, hvor barna kan leke lunt og trygt i borggården, beskyttet av moderne arkitektoniske linjer og varmt massivtre.

Kort oppsummert;  Liland kan by på trygt bomiljø for både store og små, med kort vei til butikken, barnehagen eller skolen. Her kan du sykle til jobben, og la ungene stikke ut og leke i naturen uten å bekymre deg.

Vi har kunstgressbane, oppkjørte skiløyper og merkede turløyper og fiskevann rett utenfor dørene. Om nærhet til havet og båtliv står høyt på prioriteringslisten, byr vi gangavstand til småbåthavn, skjærgård og Ofotfjorden…

Skulle utferdstrangen melde seg, er flyplassen en 12-minutters kjøretur unna, mens byene Harstad og Narvik  nås på henholdsvis 46 og 48 minutter.

Service- og tjenestetilbud:
Service/tjeneste Navn/tilbud Avstand (km)
Dagligvare Joker Liland

Bunnpris Bogen

0

9

Døgnåpen kiosk/dagligvare Circle K Evenes 12
Vinmonopol Prix Senteret, Fv115, 9440 Evenskjer 25
Drivstoff YX Bogen

Circle K Evenes

8

12

Ladestasjon elbil Evenes Rådhus, Bogen (2)

Circle K Evenes (2)

Avinor (parkering) Evenes (54)

9

12

12

Post Bunnpris Bogen 9
Bank Joker Liland (kontanttjenester)

Sparebank 68°Nord, Bogen

0

9

Lege ETS Medisinske Senter, Revegårdsveien 10, Evenskjer 25
Tannlege Bogen Tannklinikk 9
NAV NAV Narvik/Bogen 51/9
Catering Mat álá Liza
Bunnpris Bogen
0
9
Kafé/takeaway Niingskroa, Bogen

Go´2 Grill, Evenes

Peppes On The Go/Circle K Evenes

8

12

12

Pub Niingskroa, Bogen

Go´2 Grill, Evenes

8

12

Frisør Asenova Hår, Liland

Salong Bozena, Bogen

0

9

Treningssenter Kondis treningssenter, Bogen 8

Høgtun

I gangavstand fra Evenes flyplass, bygges boligfeltet Høgtun opp.

Høgtun ligger landlig til, med levende natur på dørstokken og ballbinge like ved. Et par steinkast unna ligger veldrevne Evenesmark grendehus med jevnlige kulturarrangementer og sosiale eventer for bygda. I nærheten finner også motorsportentusiastene sin arena; Evenes Motorstadion.  For mange vil likevel det viktigste være at Høgtun blir det boligfeltet i verden som ligger nærmest Evenes Flystasjon og det som blir Evenes kommunes tredje handels- og servicesenter;  flyplassområdet på Evenes.

Mens Luftforsvaret bygger kampbase for mer enn fem milliarder kroner på innsiden av gjerdene på Evenes, planlegges det tilsvarende investeringer på området utenfor. Evenes ligger gunstig til midt i Nord-Norges mest folkerike region, og er for alle praktiske formål det logistiske knutepunktet. Her møtes fraktruter på vinger, vei, kjøl og bane; to av landsdelens største byer ligger kun en kort kjøretur unna; og vi er innfallsporten til Lofoten, Ofoten, Vesterålen,…  Beliggenheten gjør dette til landsdelens mest attraktive næringsarealer, og dette har eiendoms- og samfunnsutviklere oppdaget. 

Ladestasjoner, bensin- og servicestasjon med døgnåpen storkiosk/dagligvare, kro/pizzeria og hotell er allerede på plass, og mye mer kommer. 

Nærmest flyplassen er Evenes Airport City underveis, med bilutleie, konferansehotell, kaféer, kjøpesenter, helseklinikk, med mer, mens Avinor og samarbeidspartnere utvikler terminalområdet i raskt tempo. 

Hundre meter unna, bygges en av landets største bobilbutikker, mens en hel «bydel» for alt fra logistikk og småhandel til reiseliv og konferanser o.s.v. er i ferd med å bevege seg fra tegnebord til terreng.

Til sammen blir det over 1000 nye arbeidsplasser på Evenesområdet – i tillegg til Luftforsvarets 650+, viser forsiktige estimater.